söndag 21 oktober 2012

Sömnbrist hos barn.

Det är ju mycket tal om dagens sönderstressade barn och barns sömnbrist. Ordet barn och ordet sömnbrist borde inte ens få stå i samma mening ju! I alla fall läste jag en intressant artikel i senaste numret av mama, där det står så här:

" De får lägre betyg, växer sämre, blir tjocka och drabbas kanske till och med av psykiska problem. Allt fler forskningsrapporter slår larm: Det är dags att ta ungarnas sömnbrist på allvar.
Här är en sömnskola för dig som vill få dom i säng!

- Försök att leka dom i säng. Ha gott om tid.
- Stäng av allt med knappar minst en timme före sovdags.
- Skaffa en mysig kvällsrutin.
- Inga kvällsmackor. Kolhydrater på kvällen ger sämre sömn.
- Lagom svalt och mörkt.
- Motion varje dag sover de gott på.
- OBS: Sängdags samma tid varje kväll, även helger. Barn kan inte sömnkompensera genom att sova längre. Största orsaken till sömnbrist.
- Håll dom inte uppe som sällskap.
- Från 6 till 18 år behöver de sova 10-11 timmar, enligt vårdguiden 1177.se. "


Intressant läsning tycker jag! Mycket visste man ju redan, att det ska vara lagom svalt och mörkt tex.
Men intressant och viktigt är ju delen om att barn inte kan sömnkompensera genom att sova längre och att det är största orsaken till sömnbrist! Och att man behöver upp till 11 timmars sömn tills man är 18 år!
Kanske dags för oss föräldrar att tänka om lite. Varför inte bjuda på lördagslunch i stället för lördagsmiddag, så hinner man umgås länge utan att det blir sent för barnen. Eller lägga bjudningen klockan fyra i stället för klockan sex, eller sju. Då hinner man umgås i många timmar och man kan ändå  hinna hem till klockan åtta och lägga barnen. ( Fast det är lördag!)
För ofta är det ju så att vi vuxna har så trevligt när vi är borta nånstans att vi inte vill hem så tidigt. Kanske är vi själviska då?!

Nåt att tänka på.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar